Δυστυχώς αυτή η υπέροχη νότα έμεινε στον νου του μέσου πολίτη ως κάτι προς αποφυγή αλλά η δυναμική του επιστροφή στον χώρο των αρωμάτων καθώς και η πληροφορίες που είναι πλέον διαθέσιμες για τον κόσμο υπόσχονται να αλλάξουν τη σχέση μας με ένα από τα πιο σημαντικά αρωματικά συστατικά που υπάρχουν.
Παρά την κακή του φήμη, το πατσουλί συνεχίζει να χρησιμοποιείται ευρέως από τους μεγαλύτερους οίκους αρωμάτων. Μάλιστα έχει ξανάρθει στη μόδα καθώς αυτό το φθινόπωρο τα αρώματα με πατσουλί είναι πολύ δημοφιλή με μεγάλους οίκους να το χρησιμοποιούν ως πρωταγωνιστή στα νέα τους αρώματα.
Ο αρωματικός, ξυλώδης και γλυκός χαρακτήρας του ελαίου συνδυάζεται άψογα με ξύλινες και ανατολίτικες νότες ενώ η μυρωδιά του αποστάγματος βελτιώνεται με τον καιρό καθώς γίνεται πιο πλούσια και πιο φρουτώδης.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Μία από τις πιο παρεξηγημένες αρωματικές ουσίες στον κόσμο της αρωματοποιίας είναι το πατσουλί.
Το όνομα αυτού του ινδικού αρωματικού φυτού έχει πλέον συνδεθεί με βαριές δυσάρεστες οσμές λόγω της ιστορίας του αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σύνηθες αρωματικό συστατικό που συναντάται σε πολλά δημοφιλή αρώματα.
Μάλιστα, το πατσουλί είναι τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό σαν νότα, που χρησιμοποιείται σαν αρωματική βάση για μια ολόκληρη οικογένεια αρωμάτων, Evidence .
Το πατσουλί προήλθε από την Ινδία, και πέρασε στη μέση ανατολή από τον δρόμο του μεταξιού. Χάρη στον Ναπολέοντα, το πατσουλί έφτασε στην Ευρώπη, ο οποίος επέστρεψε στη Γαλλία με δύο κασμιρένια μαντήλια που είχε βρει στην Αίγυπτο.
το 1837 όταν ο Fransisco Manuel Blanco έδωσε επιστημονική ονομασία στο φυτό και αποκάλυψε τις αρωματικές του ιδιότητες στον δυτικό κόσμο.
Το σημείο καμπής για αυτό το παρεξηγημένο φυτό ήρθε τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 όταν οι χίπις, κυρίως αυτοί του κινήματος «χάρε κρίσνα», άρχισαν να το φοράνε σε πολύ μεγάλες ποσότητες και χρησιμοποιώντας συνήθως φτηνές απομιμήσεις του φυτικού ελαίου. Αυτός είναι ο λόγος που το άρωμα έγινε συνώνυμο με κάτι πολύ βαρύ και δυσάρεστο, και αυτή η κακή φήμη
Ίσως εκπλαγείτε όταν δείτε πόσα γνωστά αρώματα περιέχουν αυτό το στοιχείο. Μπορείτε να δείτε αρώματα με την νότα πατσουλί εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου